Blog 331 – Online praten
Als je dacht dat er online geen taalregels bestaan, dan heb je het mis. Ze bestaan op de sociale media wel degelijk, en vooral jongeren kennen ze, die regels. Zoals altijd zijn er verschillen per generatie. Vertel mij wat …
Ben je gewend om een ‘punt’ achter een zin te zetten? Dat is passief agressief of kapot vreemd. Hoofdletters gebruik je alleen als je boos bent en je moet ook wel wat afkortingen leren. Afgezien daarvan maakt het eigenlijk niet eens zoveel uit hoe je het doet (zegt de jongere generatie), als men maar begrijpt wat je bedoelt.
Maar dan wordt het toch wat lastiger. Je krijgt bijvoorbeeld een bericht met daarin: tbh, fyi, wrm, gwn, wnr. Weet jij dan wat er wordt bedoeld?
Het is even wennen, maar: to be honest (tbh) en for your information (fyi),waarom (wrm) schrijf je niet gewoon (gwn) wanneer (wnr) je dat wilt.
Je moet niet ‘praten’ zoals in 2017, zeggen de jongeren en (hoewel naast Wikipedia ook Emojipedia bestaat) emoji’s zijn van vroeger. ‘Slay’ (geweldig) en ‘swagg’ (stoer) zijn uit, ‘tof’ is in. En laat dat nu een woord zijn dat we nog kennen uit de jaren ’60. Hoe is het mogelijk, een comeback en weg is het generatieverschil.
Hopelijk gaat dat met auto’s ook zo, komen de oude modellen weer in beeld. Dan gaat het niet meer om hoe we rijden, maar dat we rijden. Nieuwe kansen voor onze oudjes, de auto’s dan wel te verstaan. Als we lang genoeg wachten, is er voor alles een comeback.
Je zou kunnen zeggen dat ik delulu ben. Alweer zo’n woord waarvan je denkt: wat is dat nu weer? Wel, het betekent dat je lijdt aan waandenkbeelden, beetje van het pad af bent, beetje gek. En meestal klopt dat ook, want wie wil er nu rijden in een oude MG?
Maar dan verschijnt er een artikel in de krant en wat is de blikvanger? Voor zo’n 7000 euro kun je een sportieve, open MG TF kopen uit het begin van deze eeuw.
Zijn we toch niet zo delulu als we dachten en ik ben niet BOOS, ik wens je gwn een TOF weekend!