Blog 321 – ‘R’ in de maand

Vandaag werd ik op een bijzondere manier herinnerd aan de ‘r’ in de maand. En direct ook aan de herfst (met ook een ‘r’ daarin overigens). Dat gebeurde toen ik door een zorgvuldig geweven spinnenweb heen liep. De eigenaar ervan zal met mijn actie niet blij zijn geweest.

Vroeger, heel lang geleden, was het tijd voor levertraan zodra de ‘r’ in de maand verscheen. Voor veel kinderen van toen een traumatische ervaring. Het product is ook nu nog in allerlei vormen te koop. Ik kan me niet voorstellen dat je het vrijwillig en met plezier gaat slikken. Alsof er geen vitamines in een andere vorm beschikbaar zijn.

Vroeger, en misschien niet eens zo heel lang geleden, ging er een oudewijvenpraatje rond: mosselen en oesters mochten alleen gegeten worden in de maanden met een ‘r’. Het nieuwe mosselseizoen werd dan ook meestal in september aangekondigd. Eigenlijk had dat gewoon met houdbaarheid te maken. Tegenwoordig (met gekoeld vervoer) zijn oesters en mosselen van juli t/m april verkrijgbaar.

Zo lijkt ieder een eigen belangrijke periode te hebben. Laten we de ‘r’ (in dit geval van Rijden) dus ook  nog maar even bekijken. De meeste auto’s vind je gewoon van januari t/m december op de weg, ongeacht of er een ‘r’ in de maand zit. Voor onze ‘autootjes’ ligt dat meestal een beetje anders. In september en oktober willen we nog wel wat herfst- of najaarsritten rijden, maar daarna begint toch dikwijls de winterslaap.

We sparen onszelf en zorgen voor wat extra’s in de vorm van vitaminen, we vertroetelen onze oldtimer en zorgen er zo voor dat we samen uitgerust het R-seizoen tegemoet kunnen gaan, het seizoen van Ritten en Rijden, het seizoen van ‘ritten rijden’.

Voordat de winterslaap begint, wensen we jou en je oldtimer nog veel mooie en zonnige herfstdagen.

Start van de Brabantse Herfstrit (oktober 2015)

 

MGTTO Standaard Afb